Vad innehåller Curcuma, denna unika gurkmejamix?

Gurkmejashot antiinflammatorisk gurkmeja shot ingefärashot

 

Curcuma består av högkvalitativ gurkmeja i en unik mix tillsammans med nio andra ingredienser.

Curcuma är framtagen för att maximera upptaget av gurkmejans aktiva substans curcumin och ge kroppen en riktigt bra dos av antioxidanter.  

100% ekologisk och vegansk - producerad i Sverige. 

De 10 ingredienserna är gurkmeja, ceylonkanel, ingefära, nypon, lakritspulver, svartpeppar, kokosmjöl, spirulina, fänkålsfrön och kryddnejlika. 

1. Premium gurkmeja
Den knallgula superkryddan gurkmeja har sedan århundraden använts i både asiatisk matlagning och inom ayurvedisk och kinesisk medicin för sin inflammationsdämpande, bakteriedödande och antioxidativa egenskaper. Dess vetenskapliga namn är curcuma longa och det aktiva ämnet curcumin ger gurkmejan dess starka och karaktäristiska färg. Gurkmeja har på senare tid ökat i popularitet även i Sverige och resten av världen.
Curcuminhalten skiljer sig mellan gurkmeja och gurkmeja. Det är av stor vikt att curcuminhalten är hög, eftersom det än den som avgör effekten tillsammans med de andra ingredienserna. Vår gurkmeja kallas premiumkvalitet eftersom halten av curcumin ligger på 6 %, ibland lite mer eller lite mindre.   
2. Ceylonkanel
Även denna härliga krydda som får oss att drömma om äppelpaj och risgrynsgröt sägs ha positiv inverkan på vårt immunförsvar genom sina  antiinflammatoriska egenskaper.
Den har i studier visat sig kunna sänka blodsockersvaret efter måltid. Det är speciellt intressant för diabetiker med tanke på att de har nedsatt insulinkänslighet och kan behöva extra hjälp att ta hand om blodsockernivåerna. 
Den kan även lugna oroliga magar, öka blodcirkulationen och skydda kroppen med antioxidanter. Vi använder oss enbart av "äkta kanel" och med det menas just ceylonkanel som kommer från Sri Lanka. 
3. Ingefära 
Används sedan århundraden för sina antiinflammatoriska  och antioxidativa egenskaper. Den tillhör samma släkte som gurkmejan. 
Som bonus har även ingefäran visat sig vara bra för magen. Den kan lindra matsmältningsproblem, gasbildning och illamående.  
4. Nyponpulver 
Denna lilla frukt har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Den har visat sig i studier bidra till att lindra smärta och ledvärk och därmed högre livskvalitet hos dem som ätit det regelbundet.
5. Lakritspulver (ej i POWER)
Detta fantastiskt goda pulver innehåller B-vitamin och salicylsyra, men även flera antioxidanter. Det höjer även blodtrycket en aning, så man ska inte äta mer än 50 g lakritsgodis om dagen. Det är ingen fara att äta 2 rågade tsk Curcuma om dagen. Det är långt ifrån den rekommenderade maxdosen. 
6. Svartpeppar
De små svarta kornen som finns i de flesta svenska kryddhyllor har den lite mer okända egenskapen att precis som fett, öka biotillgängligheten för gurkmejans curcumin. Det vill säga att curcuminet tas upp av kroppen i så stor mängd som möjligt och inte bara passerar genom tarmen. Detta är såklart avgörande för effekten. Det finns studier som visar på att peppar ökar upptaget med upp till 2000%.  
7. Spirulina 
Spirulina innehåller så mycket vitaminer och mineraler att den får följa med astronauterna ut i rymden och har därför en naturlig plats i Curcuma också.
8. Fänkål 
Är mest känd för sin fina egenskap att stödja matsmältningen och inte minst för den goda smaken, men värt att nämna är också att den innehåller vitamin C, kalcium, magnesium, kalium och mangan.  
9. Kryddnejlika 
En av de mest antiinflammatoriska kryddorna som finns. Har även den höga halter av antioxidanter som förhindrar cellskador.